Backupskolan del 2

I förra bloginlägget pratade jag om backuplösningar primärt riktade mot folk som fotar med mobiltelefon. I den här delen tänker jag ge en inblick i hur man ska tänka när man fotar med lite mer avancerad utrustning, exempelvis en systemkamera (DSLR – Digital single-lens reflex) eller spegellös kamera.

Många kameror idag har olika typer av trådlös teknik inbyggd (Bluetooth, NFC och Wifi) vilket medför att man kan publicera sina bilder direkt på Facebook eller andra sociala medier. I vissa fall där tiden är av vikt så kan det vara fördelaktigt att kunna publicera direkt. Men kutym är att man alltid försöker ladda in bilderna i en dator, göra ett bra urval, redigera och sen publicera bilderna.

För över bilderna till din dator

Om du fotograferar med mer än din mobil så kan det vara intressant att gå ett steg till i din backuplösning. Många lägger över sina bilder i sin dator och låter en rad olika program hantera bilderna. Ett exempel är Lightroom från Adobe där man kan göra allt från att tagga till att göra avancerade bildkorrigeringar. Det här kräver dock lite mer kunskap och tid för att göra. Mitt bästa tips när det gäller sånt här är att skapa en mapp på din dator där du själv ordnar bilderna. Sen kan vilken programvara som helst få tillgång till mappen, om det så är Apple Photos eller Lightroom, men du har kontrollen över bilderna.

Jag har skapat en struktur enligt följande mönster

<år><år-månad-dag – Kort beskrivning>
Dvs:
<2014><2014-12-24 – Julafton hos svärföräldrarna.>

Om du låter Apple Photos eller Lightroom hantera dina bilder även fysiskt, alltså själva filerna, så är det väldigt svårt att få ut bilderna i någon ordnad form om programmet skulle sluta fungera eller om dom lägger ner det.

Backuplösningar

Du kan också välja att kopiera alla mappar till en extern hårddisk eller bränna på en Blurayskiva. Min personliga lösning är att jag har två bärbara usb-diskar som jag speglar manuellt varje vecka samt en tredje som ligger på ett annat ställe än hemma i lägenheten. Den disken speglar jag en gång i kvartalet, på så vis förlorar jag inte alla mina bilder om det skulle brinna i lägenheten.

Dessutom, om min dator skulle gå sönder eller bli stulen så ligger det inga bilder på den, för de ligger på min externa hårddisk.

Det finns också en rad så kallade raid-lösningar på marknaden för backup. Raid är när man har två eller flera diskar i samma låda som speglar varandra. Dessa enheter kallas för NAS:ar, (Network attached storage) och kopplas in på ditt nätverk. Apple har en smidig lösning som kallas för Timemachine. Problemet som jag stött på dock är att sitter man och redigerar bilder som är 25 MB till uppåt 500 MB så är ett gigabitnätverk inte tillräckligt snabbt för att det ska fungera. En bärbar disk med USB 3 har en direkt överföringshastighet på 625 MB per sekund och hindras egentligen bara av hur snabb hårddisken i sig är. Dessutom kan du ta med dig den överallt i världen och ha direkt åtkomst till ditt bildbibliotek.

Viktigt! Kom dock ihåg att hårddiskar inte är särskilt stabil lösning i det långa loppet. De håller bara några år och behöver bytas ut regelbundet. Jag försöker byta mina diskar en gång var 3:e till 5:e år. En bättre lösning för långtidsarkivering är blurayskivor. En skiva som ligger i sitt fodral och inte repas eller används överdrivet mycket är bestående så länge det finns enheter som kan läsa skivan.