Vad är skärpedjup?

Om du har följt teknikutvecklingen så vet du att Apple precis släppt iPhone 7 och en av de stora nyheterna på plus-modellen är att den har två kameror på baksidan. Det här har Apple gjort för att man ska kunna erbjuda användarna en möjlighet att zooma utan att tappa kvalitet. Men en annan funktion är att kunna fota en artificiellt skapad bild med kort skärpedjup. Det fungerar så att när man tar ett porträttfoto så förstår kameran vad i bilden som är en person och vad som är bakgrund och applicerar ett filter som gör den oskarp.

Har man en systemkamera med någorlunda bra objektiv så behöver man inte fabricera den här effekten, utan den skapas automatiskt utifrån den optik man använder, och blir i regel bättre.

Kort skärpedjup beskriver helt enkelt hur mycket av scenen som kameran uppfattar skarpt. En tumregel är att landskapsbilder brukar vara bäst när de är skarpa genom hela bilden, i kontrast till porträttbilder där man gärna vill separera personen man fotar genom att göra bakgrunden suddig.

I objektivet finns en så kallad bländare. Den består av flera blad som i sin tur skapar ett hål som leder ljuset in mot sensorn. Bländaren kan göra hålet större och då blir effekten kort skärpedjup. Men den kan också göra hålet mindre, och det gör att allt i bilden blir skarpt.

Hålets storlek mäts i f-värden (focal ratio) från största bländare, f1.4 (Kort skärpedjup), till minsta storleken, f22 (Långt skärpedjup).

Om du har en kompakt eller systemkamera så kan du själv se vilka bländarvärden ditt objektiv stödjer eftersom det anges i f-värden. Med en systemkamera kan välja läget bländarprioritet och experimentera själv med olika inställningar. Lycka till!