Vad påverkar en bild?

Även om fotograferandet har blivit tillgängligt för alla idag genom mobiltelefonen så blir inte utmaningen mindre när det gäller att ta en bra bild. Vad är det då för delelement som tillsammans gör en bild? Nedan följer några aspekter av fotograferandet som många kanske inte tänker på idag.

Avstånd till motivet

Ibland kan man behöva ta ett steg tillbaka, eller helt enkelt bara byta utsiktsplats för att hitta rätt vinkel. Det här är vanligt när man tar porträttbilder, dvs att man råkar få en med en skorsten i bakgrunden som nu sticker ut ur din kompis huvud. Att flytta sig både bakåt och framåt kan ibland göra underverk för bilder. Att exempelvis fylla hela bilden med motivet, ex på en fräsig bil kan göra hela bilden.

Ljus & sensor

Ljuset spelar otroligt stor roll. För lite ljus kan göra bilden suddig eller mörk, men för mycket ljus kan också förstöra en bild. En bra regel att följa är att passa på och fota när solen går upp eller ner. Både timmen före och efter en solnedgång kan många gånger va helt magisk när det kommer till ljuset. Ljuset kastar långa skuggor som ger ett härligt och naturligt djup till bilden. I kontrast till det här så kan bilder tagna mitt på dagen när solen står som högst upplevas onaturliga, platta och tråkiga. Skuggorna blir hårda och kontrasterna extrema.

 

Sensorn är det lilla chip i kameran som samlar in ljuset och beroende på vad det är för sensor så kan den vara olika bra på att samla bildinformationen. I en systemkamera sitter det normalt sett alltid en lite större sensor än i mobiltelefoner. Större sensor betyder mer ljusinsläpp och i sin tur bättre bild.

Komposition

Många professionella fotografer tar oftast inte bilder på måfå utan använder sig av det som kallas för kompositionsregler. Det är helt enkelt ett sätt att placera motivet i sökaren på ett sånt sätt att det skapar en naturlig balans, eller intressant imbalans för den delen. Regeln om tredjedelar är en sådan kompositionsteknik. Den går ut på att man delar in bilden i 9 rutor, dvs 3 horisontella och 3 vertikala imaginära streck. Sen försöker man placera motivet, ex en människa, längs någon av dessa linjer. Det skapar en dynamisk bild med mer luft på ena sidan. Men det finns ett flertal andra regler man kan ta hjälp av för att hitta intressanta motiv.

Bekärning

Man kan också beskära bilder i efterhand, delvis för att på så vis efterleva en kompositionsregel, såsom regeln om tredjedelar, men också för att ta bort störande element. Beskärning kan man idag göra direkt i bildvisningsappen på din telefon. Prova att beskära med olika format, exempelvis kvadratiskt format för att se hur det påverkar bilden.

Framkallning / Efterbearbetning

Förr i tiden när man framkallade bilder för hand så använde man olika typer av kemikalier för att nå olika typer av resultat. Idag gör man det med lätthet genom att applicera ett filter. Faktum är att kameran i din mobil redan gör en viss efterbearbetning av bilden, det kan handla om färgmättnad, skärpa och ljuskompensation. Men det är ingenting som du hinner märka utan det sker på bråkdelen av en sekund i samband med att bilden tas. Du kan som sagt fortsätta att efterbearbeta bilden med hjälp av olika filter. Vill du till exempel skapa lite vardagsdramatik så kan du göra bilden svartvit och dra på lite extra kontrast.

Sammanfattning

Ja, som du ser så finns det mängder med aspekter som påverkar hur bilden till slut blir. Du kan alltså själv också påverka dessa och så att säga, träna, så du blir en bättre fotograf. Lycka till!