Så skyddar du din fotoutrustning

Systemkameror är lite mer tåliga idag än när de introducerades. Idag är många hus och objektiv vädertätade, du kan alltså ta med dig kameran i lätt regn utan problem. Med en kamera byggd av magnesiumskal så tål den även lite stötar. Men ha inga illusioner, kameror är fortfarande känslig utrustning som man måste ta hand om.

Damm och andra partiklar på sensorn är inte hela världen, men det kan vara ganska irriterande att behöva gå igenom varenda bild från en semester och ta bort små svarta stänk på ex himlen.

Eftersom systemkameror består av två separata delar, ett hus och ett objektiv, så finns det alltid risker med att byta objektiv ute i fält. Blåser det runt massa sand i luften så kan den lätt ta sig in i huset och smutsa ner sensorn. Försök därför alltid hitta en plan, ren och skyddad yta när du ska byta objektiv ute i fält. Jag brukar alltid ha en ryggsäck med mig och använder den som både “arbetsbänk” och vindskydd.

Systemkameror brukar också vara rätt känsliga mot stötar just mot objektivet eftersom det sticker ut. Det brukar vara själva bajonetfattningen som tar stryk när man tappar en kamera. Lite dyrare objektiv brukar ha fattning i metall för att skydda mot just detta men det hjälper inte alltid.

Man brukar alltid få med ett litet band eller senilsnöre man kan fästa i kameran och ha runt halsen så man inte tappar den. Se till att använda det, det kan rädda din kamera många gånger. Vill du ta ett steg längre kan du använda en så kallad sling. Den gör det möjligt att fästa kameran så den hänger längs med höften på dig. Då kan du böja dig fram och plocka upp något från marken utan att kameran svingar fram och knockar in i något, som den lätt kan göra om den hänger runt halsen på dig. Slingen gör det lite lättare att gömma undan kameran också under en jacka eller liknande.

Det finns ett ordspråk som applicerbart här och det lyder: “Den bästa kameran är den du har med dig”. Dvs har du chansen att ta en bra porträttbild på Ewan McGregor så är det bättre med en mobilkamera än ingen alls. Med det sagt så finns det ett tydligt case för att ha en bra och säker väska för din kamera. På så vis ser du både till att du faktiskt tar med dig din kamera när du ger dig ut på en tur, men skyddar också utrustningen.

Personligen tycker jag ryggsäckar är bäst rent ergonomiskt, de sväljer mycket utrustning utan att det blir för tungt. Både Kata och Lowe pro gör väldigt bra ryggsäckar som är lätta men ändå har tjocka vadderade väggar som skyddar din utrustning.

Så skyddar du optiken

En annan aspekt som många glömmer bort är själva frontglaset på ditt objektiv. Det behöver hållas rent och gärna repfritt för att du ska få så bra bilder som möjligt. Du kan skydda det med hjälp av ett filter. Det enklaste och bästa är ett UV-filter. Det är en rund genomskinlig glasskiva du skruvar fast på objektivet och det ska i teorin inte förändra din bild, även om en del hävdar att det kan försämra bildkvaliten en aning. Men det viktigaste är att om du råkar snudda vid linsen eller repa den så är det bara filtret som tar skada och det är inte lika dyrt att byta ut som ett helt objektiv.

Se också till att alltid ha på solskyddet på dina objektiv, det kan i många fall ta många stötar om du råkar tappa kameran och det är också billigare att byta ut än kamera och optik.

När objektiv inte sitter på kameran så bör du ha både bakre och främre lock på samt förvara det på en torr och så dammfri miljö som det är möjligt.

Lycka till!