Umbraco, WordPress, Drupal och Episerver med AMP

Att webbplatser bör vara mobilvänliga, gärna mobile first, är kanske inget nytt. Men att webbplatser bör stödja AMP (Accelerated Mobile Pages) är inte lika självklart. På Awave arbetar vi nu aktivt med att se över hur vi bäst arbetar med AMP-stöd I de CMS vi använder mest. Dvs Drupal, WordPress, EPiServer och Umbraco.

Att skapa sidor med AMP är som att hoppa tillbaka några år I tiden, innan allt var responsivt och vi skapade en desktop och en mobilversion av en webbplats. AMP är en webbteknik och ett ramverk som kräver att vi skapar nya vyer för de landningssidor som vi vill ska använda AMP.  

Vad är då syftet med AMP? Jo AMP gör att webbsidor laddas snabbare när användare surfar via mobilen, vilket gör dem mer användarvänliga och enligt ryktet, ger bättre SEO. Det finns flera fallstudier som visar att webbplatser som använder AMP har ökat sina resultat avsevärt. T.ex. Har Washington post på sina sidor med AMP ökat klick på sponsrade länkar med 23%, och sidor laddas 88% snabbare. Webbtidningarna Gizmodo och Wired har liknande resultat.

I Umbraco finns det idag inga tillägg som är gjorda för att rendera vyer i AMP. Men det lär dyka upp inom kort. En bra blog som beskriver hur man implementerar en AMP-sida i Umbraco: http://carolelogan.net/blog/amp-implementation-in-umbraco/

I WordPress finns det tillägg som t.ex. https://sv.wordpress.org/plugins/amp/ och i Drupal finns det tillägg som t.ex. https://www.drupal.org/project/amp.

I EPiServer, där det generellt inte finns speciellt många tillägg, så vi bygger vår egen Awave-AMP-AddOn…. 

Är du intresserad av hur AMP fungerar och vilka fördelar det kan göra på din webbplats, kontakta oss!

Rent tekniskt, vad är AMP? AMP är en webbteknik framtagen av Google som består av 3 komponenter som vi som utvecklare måste ta hänsyn till när vi utvecklar en webbsida som ska stödja AMP.

1.AMP HTML  – En version av HTML som har en del begräsningar för att sidor ska laddas snabbare.

2.AMP JS  – Ett JavaScript-bibliotek som optimerar hastigheten på hur webbplatser laddas och visas

3.AMP Cache – Webbsidor mellanlagras via Google som gör att de hämtas snabbare när en besökare hamnar på en AMP-Webbsida.