Så jobbar du med fokusering

Alla kan nog komma överens om att bilder gör sig bäst när de är i fokus, men det finns fler aspekter än bara själva fokuseringen att tänka på. Dels bör man tala om för kameran var i bilden den ska fokusera, dvs det är inte alltid man vill att fokus ska ligga mitt i bilden. Och dels bör man tala om för kameran hur den ska fokusera.

Var ska kameran fokusera?

Moderna digitalkameror kan numera själva räkna ut i många fall var i bilden fokuspunkten ska ligga. Kameran kan till exempel känna igen ett mänskligt ansikte och fokusera på det. Men ibland behöver man hjälpa kameran. Man kan antingen välja en enskild fokuspunkt och flytta den manuellt dit man vill ha fokus, eller så kan man använda sig av en grupp av fokuspunkter så kameran får vara med och hjälpa dig välja ut fokuspunkt men på ett anvisat område i bilden.

Hur ska kameran fokusera?

Det är lite skillnad på att fotografera ett landskap och att fotografera ett barn som springer omkring. Ett landskap rör sig normalt inte, och du kan då välja en fokuseringsmetod som är att du trycker ner avtryckaren halvvägs, kameran fokuserar då och behåller sen samma fokuspunkt oavsett om du flyttar på kameran. Den andra metoden är att du trycker ner avtryckaren halvvägs och då börjar den fokusera, skulle kameran eller barnet flytta på sig under tiden så kommer objektivet att fokusera om. Man kan ställa in hur känslig kameran ska vara så att den hela tiden försöker söka fokus.

Det finns också ett autoläge som både bestämmer var och hur den ska fokusera, det brukar oftast gå bra om du tar standardbilder där motivet alltid befinner sig mitt i bilden. Men när du väl börjar experimentera med olika typer av kompositionsregler så kommer du inse att du kommer behöva flytta fokuspunkten manuellt.

Lycka till!