• Det senaste från oss och lite "know-how"

AWAVES BLOGG

Det senaste från oss och lite "know-how" om webben.

Skapat 2018-08-17 | Design & strategi

Kompositionsskolan: Skapa djup

Ett misstag som jag gör själv många gånger när jag ska fota landskap är att jag fångar ett spektakulärt berg men glömmer bort både skala och djup i bilden. I stundens hetta när man står inför ett massivt landskap, tar en bild och tittar ner i kamerans display så lurar man sig själv lite. Man ser berget i bilden och skapar sen i sinnet en känsla av storlek eftersom man står på platsen.

Sen när man sitter hemma så är den känslan som bortblåst. Berget skulle kunna vara 100 meter eller 1000 meter högt.

Här behöver man segmentera bilden med en förgrund (förslagsvis lite vegetation, ex gräs, buskar eller fotspår i snö), en mittpunkt ( marken fram till berget, eller en sjö), och en bakgrund (själva berget). Det hjälper till att dra in betraktaren i motivet men skapar också en känsla av skala.

Om man dessutom kan få med en människa, bil eller annat element som folk känner till skalan på så blir bilden extra tydlig.

Ibland kan det se lite lustigt ut när man har gräs eller buskar i förgrunden, men tänk på att om du inte vill ha med det i ett senare skede så kan du beskära bort det. Men man kan i princip inte lägga till det i efterhand om du inte är riktigt kreativ i Photoshop vill säga.

Ta alltid mer bilder än vad du tror dig behöva.

Lycka till!