Gulp, kvinnor och SASS

Gulps logotyp

Igår kväll så va 3 glada utvecklare från Awave tillsammans med övriga Drupal-eliten på en så kallad Meetup där kollegor och konkurenter i Drupal-branchen träffas och snackar teknik med direkt eller indirekt koppling till Drupal.

Kvällens meetup huserade i Wunderkrauts lokaler där man bjöds på både mjöd och kryddigt tilltugg av Drupal-sveriges egna korvgubbe, besökarantalet var stort och det va trevligt att se fler kvinnliga utvecklare har tillkommit i Drupal-communityt.

Föreläsningarna den här kvällen presenterades av Awaves egna Nicholas Ruunu (@nicholasruunu) som pratade om Gulp, och Liisa Duerig från Tieto som pratade om SASS och SMACCS.

Gulp är ett terminal-baserat verktyg för att göra automatiska bygg-script, som t.ex kan generera vanlig CSS från SASS eller LESS, komprimera JavaScript, kompilera Coffeescript, göra sprites av bilder mm. http://gulpjs.com.

Här demonstrerar Nicholas hur det kan se ut när man kör Gulp och hur man kan jobba med det i en Drupal miljö.

Liisas föreläsning handlade om hur man kan strukturera sin CSS-kod och sina CSS-filer och vad man bör och inte bör göra för att vara konsekvent och hur hon använde riktlinjerna från konceptet SMACSS i sina projekt.

SMACSS är en sammansättning av riktlinjer hur man bör strukturera sin CSS och är skriven av Jonathan Snook. https://smacss.com

När föreläsningarna va klara så va det minglar-dags och ämnen som SASS-frameworks/toolkits, SMACSS, Doctor Who, Codesprints och självklart kommande Drupal 8 diskuterades glatt och högljutt tills det va dags för hemgång.

Vill du närvara på nästa Drupal meetup här i Stockholm så gå in på http://www.meetup.com/drupalstockholm och bli medlem i gruppen.

Drupal meetups arrangeras ungefär en gång i månaden och är helt gratis och är ett perfekt tillfälle att träffa kollegor i branschen, knyta nya kontakter och lära sig mer om Drupal.