Så öppnar stativet upp en ny dimension i din fotografering

En bild på några perosner

Stativet finns inte bara till för att eliminera alla typer av kameraskak, det öppnar också upp en helt ny dimension inom foto. Med ett stativ kan du ha i princip hur lång slutartid som helst, det som sätter gränsen är hur ljust det är på platsen du fotar. Jag tänkte gå igenom några exempel där du kan använda stativ.

Vatten

Befinner du dig vid en livlig fors eller ute vid kusten så kan det vara spännande att experimentera med långa slutartider. Vattnet blir som sammet och allting annat skarpt vilket skapar en spännande kontrast. Väldigt korta slutartider kan också vara spännande, men då är stativet inte riktigt lika viktigt.

Exkludera människor i en bild

Gillar du att fotografera populära attraktioner såsom byggnader och statyer? Det är du inte ensam om. Vanligt är att man dyker upp för att fota Fontana di trevi tillsammans med 250 andra turister. Antingen försöker man anlända till platsen innan alla andra för att ta sina bilder, eller så använder man ett stativ.

Med ett stativ och ett ND-filter (Neutral Density) så kan man förlänga slutartiden och på så vis radera bort alla människor eftersom dom normalt rör sig en del medans huset eller vad du nu vill fota alltid är på samma plats. Graden av ND-filtret tillsammans med ljuset dikterar hur lång slutartid du kan ha. Men om du inte kan köra så långa slutartider så kan du istället ta flera bilder med kameran på stativ. Sen kan du själv pussla ihop en bild utifrån flera bilder där olika delar saknar människor som står i vägen.

Flera liknande porträttbilder

Något som vi ofta stöter på är porträttbilder för bolag eller styrelser. Då kan det finnas ett värde att montera kameran på ett stativ för att bibehålla samma bildutsnitt. Det man dock behöver ta med i beräkningen är att man kan behöva höja och sänka kameran. När man tar många porträttbilder efter varandra ska man inte bara rikta om kameran för att kompensera längdskillnader på personerna. Då kommer ev korta personer bli bra, medans längre personer får överdrivet mycket underhaka med i bild. Man ser alltid som bäst ut när haklinjern är lite mer markerad, och det åstadkommer man lätt med att fota lite ovanifrån. Men det får inte gå för långt så man nästan ser hjässan.

Vilket stativ?

Nu har du fått en liten insikt i vad man kan göra med ett stativ, så om du är fortsatt intresserad så undrar du säkert vad man ska köpa. Mitt tips är att köpa ett lite dyrare stativ, dels för att de brukar i regel vara mer mångsidiga, men också för att det faktiskt ska bära upp din dyra kamerautrustning. Det kan vara lockande att köpa ett stativ för 498kr på Mediamarkt, men de brukar vara ganska rangliga. Köp ett som står stadigt på marken så vet du att din kamera är säkrare. Vissa har krokar under mittenpartiet där man kan hänga sin väska, på så vis stabiliseras konstruktionen från mitten och gör den ännu svårare att välta. Jag tycker det kan vara vettigt att lägga 15-20% av kamerasystemets pris på stativ, dvs en kamera med objektiv för 10.000kr borde resultera i ett stativ för c:a 1500kr. Desto dyrare kamera brukar betyda desto tyngre, men bara när det gäller DSLR och inte spegellöst. Titta gärna efter tillverkarna Benro, Manfrotto och Velbon då de brukar ha stabila produkter.

 

Lycka till!