Vad är skillnaden på en vanlig webbplats och en webbplats för mobilen?

Webbplatser för nyare mobiltelefoner byggs på samma sätt som en vanlig webbplats i XHTML. Största skillnaden om man jämför med äldre mobiltelefoner är att de bara klarade av WAP vilket innebar att webbplatsen var tvungen att byggas i formatet WML, vilket då skapade begränsningar. Man bör också tänka på att t. ex. iPhone inte klarar av flash, JavaScript stöds inte fullt ut i många telefoner försök därför undvika det.

Vad bör vi tänka på när vi skall skaffa mobil webbplats?

Den mobila webbplatsen bör innehålla bilder med lägre upplösning för att snabbt kunna laddas in för slutanvändaren i mobiltelefonen. Många som surfar mobilt idag har inte fast pris på sin surf, försök därför att få sajten så snabb som möjligt. Här kommer några tips:

* Lågupplösta bilder
* Ingen flash
* Inte överdrivet mycket text
* Unvika JavaScript på sajten

Webbplatsen bör även ha en enkel och tydlig navigering eftersom besökaren inte har någon muspekare för att kunna klicka sig vidare med.

Hur kan målgruppen ta emot budskapet?

Skärmen för slutanvändaren i en mobiltelefon är mycket mindre än en dator, därför bör webbplatsens bredd vara helt dynamisk för att fungera i så många mobiltelefoner som möjligt. Att surfa i mobilen är oftast lite omständigare så försök ha en enklare design – undvik också rutor där användaren skall fylla i text, försök använd rutor med färdiga alternativ istället.