Drupal 7 End-of-Life november 2023 – Hög tid att uppgradera till Drupal 10

2 kvinnor vid en data

Drupal 10, eller Drupal X, är den senaste versionen av Drupal CMS (Content Management System). Den släpptes i december 2022 och har nya funktioner såsom förbättrade verktyg för administratörer, enklare uppgraderingsprocesser och är effektivare sätt att integrera tredjepartstjänster.

I och med lanseringen av Drupal 10 får Drupal 7 End of Life 1 november 2023. Det innebär att det inte längre kommer gå att få support för den versionen samt att det inte längre kommer göras säkerhetsuppdateringar.

Vill du ha stöd för de senaste tekniska standarderna och förbättrad säkerhet bör du uppgradera till Drupal 10.

Drupal 10

Det finns många skäl till att uppgradera till Drupal 10. Har du Drupal 7 måste du uppgradera, men det är en god idé att göra det även om du har version 8 eller 9.

Alla förbättringar kommer framöver endast att läggas till i Drupal 10. Genom att ha den senaste versionen säkerställer du att du har tillgång till det som kommer och håller dig optimalt uppdaterad. De nya verktygen gör att du kan hantera din site lättare och ger möjligheten att öka användarvänligheten ytterligare.

Huvudskälen att uppgradera till Drupal 10

 • Stöd och säkerhetsuppdateringar.
 • Hastighet och prestanda.
 • Ökad flexibilitet.
 • Effektivare administration.

Nedan kommer vi förklara dessa i närmare detalj.

 1. Stöd och säkerhetsuppdateringar
  Alla som uppgraderar till Drupal 10 kommer få regelbundna säkerhetsuppdateringar och tillgång till support. Det gör att din site förblir säker och skyddar dig från problem som kommer i och med lägre säkerhet.
 2. Hastighet och prestanda
  Versionen erbjuder bättre hastighet och prestanda än sina föregångare. Det innebär att din sida kommer kunna ge en bättre användarupplevelse om du väljer att uppdatera. Hastigheten spelar stor roll för bland annat konvertering och SEO-ranking. En långsam sida är en stor faktor när det kommer till användaravvisning på en site.
 3. Ökad flexibilitet.
  De nya funktionerna och förbättringarna kommer ge dig mycket mer flexibilitet när det kommer till anpassning och utveckling av din site. Att få möjligheten att skräddarsy mer exakt efter dina specifika behov kommer leda till en bättre sida för både dig och användarna.
  Några nya funktioner som kommer är bland annat:
  – Automatiska uppdateringar.
  – Stöd för PHP 8, Composer 2, Symfony 6 och CKEditor 5.
  – Ännu enklare webbplatsuppgraderingar än tidigare.
  – Nytt standardgränssnittstema.
  – Frikopplade menyer.
 4. Effektivare administration
  Drupal 10 erbjuder effektivare och lättare administration på många olika sätt. Det finns till exempel en ny mediahanteringsmodul och ett nytt användargränssnitt.
  Mediahanteringsmodulen gör det enklare att hantera och organisera bland annat bilder och videor. Användargränssnittet gör det enklare för dig som administratör att navigera och använda siten. Eftersom det är mer intuitivt gör det att det är lättare att lära sig vilket minskar utbildningstiden för nya administratörer.

Att tänka på när du uppgraderar till Drupal 10

Hur svårt det är att uppgradera varierar och det är många olika faktorer som spelar in. Storleken på din site och hur komplex din site är spelar till exempel stor roll. En annan av de stora faktorerna är från vilken Drupal version som du uppgraderar från. Steget från 9 till 10 är en relativt smidig process medans att gå från Drupal 7 till Drupal 10 är ett större projekt.

När du ska uppgradera behöver du skapa en uppgraderingsplan för att se till att du inte glömmer något och har ordentligt med tid att slutföra processen. Uppgraderingsprocessen är generellt sett stor och det krävs både mycket tid och kompetens inom både teknik och Drupal-plattformen i sig.

Skapa en uppgraderingsplan

Gör en detaljerad plan för hur uppgraderingen ska göras. Vi kommer gå igenom viktiga punkter att ha med nedan.

 • Kontrollera kompatibilitet.
  Kolla att de teman och moduler som finns på siten är kompatibla med Drupal 10. Om de inte är kompatibla kan det leda till felmeddelanden, buggar eller att siten fungerar sämre eller inte fungerar alls.
 • Ta en backupp på din site.
  Gör en backup om något skulle gå fel under uppgraderingen. Det gör att du har möjlighet att återställa siten till en tidigare version och inte förlorar viktig information eller data.
 • Se till att du har de senaste säkerhetsuppdateringarna.
  Detta minskar risken för säkerhetsproblem medan uppgraderingen genomförs.
 • Konfigurera din site och server.
  Drupal 10 har förbättrad prestanda om man jämför med tidigare versioner. Se till att både din server och din site är konfigurerade för att kunna ta del av dessa förbättringar.
 • Gör tid för uppgraderingen.
  I uppgarderingsplanen bör du också lägga in en ordentlig tidsplan för uppgraderingen. Det kommer vara tidskrävande och en stor process. Lägg därför in lite mer tid än vad du tror kommer krävas så att du har tid att slutföra alla steg på rätt sätt.
 • Testa siten ordentligt.
  Testa noggrant för att dubbelkolla att allt fungerar. Det är viktigt att gå igenom alla funktioner, moduler och teman för att se eventuella problem som har uppstått under processen.

Känner du att du inte har de tekniska kunskaperna eller tiden som krävs för att genomföra uppgraderingen själv rekommenderar vi att du tar hjälp. Går något fel under processens gång kan det leda till många fel på siten eller att den slutar fungera!

Drupal 7 – End of life

Drupal 7 har End of life 1 november 2023. End of life (EOL) innebär att det inte längre kommer finnas support eller komma uppdateringar och förbättringar till versionen. Det gör sidan sårbar för säkerhetsintrång och risken för att data och känslig information blir exponerad. En Drupal 7 webbplats kommer inte automatiskt sluta fungera men i och med att det inte längre går att förvalta webbplatsen så kommer den på sikt att bli obrukbar.

Drupal 7 släpptes 2011, och sen dess har det hänt mycket. Den tekniska utvecklingen har gått framåt snabbt och Drupal har släppt nya versioner för att hålla jämna steg.

Beslutet att ge Drupal 7 End of life togs för att kunna fokusera på utvecklingen och stödet av de senare versionerna. Förbättringar av plattformen sker hela tiden för att kunna ge en bra användarupplevelse och funktionalitet för både administratörer och besökare.

Kontakta oss för att få hjälp med uppdateringen

Känner du att du inte har kunskaperna eller tiden att göra uppgraderingen själv hjälper vi dig gärna. Vi har över 15 års erfarenhet och expertis om Drupal-plattformen och kan utföra den på ett korrekt och säkert sätt. Kontakta oss för att få hjälp med din uppgradering!