WordPress 4.4 – Responsiva bilder, Rest API och massa skoj under huven

Wordpress logotyp

I förra veckan släpptes så äntligen nya WordPress. Version 4.4 har fått stöd för responsiva bilder, första steget i Rest APIet, Smidigare inbäddning av innehåll och en hel del förbättringar i den bakomliggande kärnan.

Den förändring det pratats mest om är att WordPress har börjat rulla ut sitt REST API. Fördelen med detta är att man enkelt kan använda wordpress som cms men ha sidan liggande någon helt annanstans. Till exempel skulle man kunna ha en site byggd i .net som både hämtar och sparar data mot en bakomliggande wordpress som kan ligga någon helt annanstans. Fördelen är att man nu smidigare kan integrera wordpress med andra system och det kommer att märkas i tillägg som kommer ut på marknaden. Vi experimenterar just nu för fullt med denna funktion för att se hur vi kan utnyttja den på bästa sätt.

Annars är en annan stor nyhet responsiva bilder i kärnan. Dvs går man in på en mobil laddas automatiskt en mindre mobil på en mobil än på en datorskärm och ger därigenom en mycket högre hastighet.

Man kan nu klistra in en länk från i princip vilken annan site som helst och få en trevlig preview i sitt inlägg.

I kärnan finns även en rad förbättringar med fokus på mer objektorienterad kod som är mer överskådlig plus att hanteringen av extra fält till taxonomier har blivit smidigare och fått en standard i wordpresskärnan.