Google shopping blir gratis

Google shopping blir gratis för alla - Awave

Detaljhandeln har ställts inför många hot under åren, något som har intensifierats under den pågående Covid-19 pandemin. När fysiska butiker behöver stänga har digital handel blivit en livlinje för många återförsäljare. När konsumenterna i allt högre grad handlar online söker de inte bara efter nödvändigheter utan också andra saker som leksaker, kläder och hushållsartiklar. Även om detta skapar en möjlighet för företag att ta sig tillbaka starkareså är det en stor kostnad för många företag att göra det i större skala.  

Det var en del av det Google skrev när de berättade för världen att Google Shopping blir gratis. Redan i slutet av april kommer alla E-handlare i USA kunna annonsera gratis via Google Shopping. Hur allting exakt kommer fungera är idag oklart, exempelvis vad exakt som kommer att kosta och vad som exakt kommer att vara gratis. Med tiden kommer Google släppa mer information och det hela bör vara tydligare när tjänsten blir gratis i Europa i slutet av 2020. 

Google mot Amazon 

Varför Google gör denna förändring kan vi bara spekulera kring. En logisk förklaring kan vara den växande konkurrensen från Amazon. I USA är det många som väljer att vända sig just till Amazon när de ska handla online. Detta är givetvis en utveckling som Google inte tycker om och det är troligt att förändringen kring Google Shopping är ett  direkt resultat av just konkurrensen från Amazon. 

Hur påverkar det oss? 

Awave arbetar idag både med SEM (sökmotorannonsering) och med SEO (sökmotoroptimering). Google Shopping har tidigare legat under SEM men kommer framåt även ligga under SEOAwave har  en bred kompetens inom båda områdena och kommer vara väl förberedda när den här förändringen når Europa i slutet på året. Utöver marknadsföring så arbetar Awave med en rad andra områden när det kommer till digital utveckling. En del av webbutvecklingen vi arbetar med är att utveckla och designa E-handels lösningar. Google Shopping är ett starkt verktyg och komplement för att driva din E-handel framåt. Om ni är intresserade av att veta mer kring vad vi på Awave kan leverera kring Google Shopping redan idag så är ni varmt välkomna att kontakta oss så diskuterar vi vidare. 

Här kan ni läsa hela artikeln som Google släppte.