UX ❤️ UI

Bild visar skillnaden för hur UX och UI design ser ut

Att en hemsida består av flera delar så som design, webbutveckling och SEO är de flesta med på. Men när det kommer till design-delen pratar vi gärna om det som två delar som går hand i hand med varandra, nämligen UX- och UI design. Men vad innebär det egentligen?

Skillnaden mellan UX- och UI design

För att ta reda på innebörden av begreppen kan vi se vad som skiljer de två delarna åt. UX, som står för user experience dvs. användarupplevelse handlar inte om något visuellt utan snarare om interaktionen som uppstår mellan ett företag och dess användare. UI-design å andra sidan, som står för User interface dvs. Användargränssnitt är den delen där en hemsida får sin färg och form och visar upp sitt varumärke.

En UX designer arbetar ofta med analyser så som att kartlägga en hemsidas besökare och dess vägar. Det kan man göra genom att skapa personas och att skapa wireframes. En UI designer är också insatt i hur en webbplats besökare beter sig men adderar ytterligare ett perspektiv. Vilket kan vara att skapa tillgänglighet med färg, form och typografi. Ofta arbetar UI designern med interaktiva prototyper och ser till så att en design även fungerar responsivt.

Därför går UX- och UI design hand i hand

Det är därför viktigt att vara medveten om att de båda delarna behövs för att skapa en sån bra webbplats som möjligt. Vi behöver UX-delen för att lösa användarens svårigheter och problem. Lika mycket behöver vi UI-delen för att visa upp ett trovärdigt varumärke och hemsida.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att UX design handlar om att identifiera och lösa problem medan UI design skapar estetiskt tilltalande och interaktiva webbplatser.

Awave arbetar alltid för att skapa unika webbplatser åt våra kunder och är med i hela kedjan, från idé, till färdig lösning och för att sedan driva rätt trafik till webbplatsen med digital marknadsföring. Kontakta oss så ser vi till att hitta en lösning som passar era unika behov på bästa sätt!