Drupal 10 är på väg

Drupals logga med 2 dataskärmar bakom

Drupal 6 – fortfarande i liv och Drupal 10 är på väg

För 8 år sedan arbetade vi med att uppdatera många av våra kunders webbplatser från Drupal 6 till Drupal 7. 2016 var det året som Drupal community släppte underhållet av Drupal 6 och förklarade det end of life. Men varför skriver vi att det fortfarande är i liv, jo för att det har fortfarande LTS (long time support). Denna supporten har förlängts varje vår sedan 2016 och nu är datumet för att LTS ska upphöra den 24 mars 2022. Det låter som att 2022 är långt fram i framtiden. Många av de webbplatser som fortfarande använder Drupal 6 är väldigt stora och komplexa, så de behöver god tid att fundera på hur deras nya webbplats kommer att fungera i ett modernare CMS. Vi på Awave har hjälpt många kunder att migrera från Drupal 6 till Drupal 7 och Drupal 8.

Drupal 7

Flera av våra kunder använder fortfarande Drupal 7 och nyligen kom nyheten att Drupal communityt förlänger säkerhetsuppdateringarna av Drupal 7 till 28 november 2022 och det kommer också att erbjudas LTS support för Drupal 7. Detta kommer till glädje till vissa av våra kunder, speciellt nu i dessa COVID-19 tider. Men varför uppdatera till Drupal 8 eller Drupal 9? Det finns flera skäl att uppdatera till det mer moderna och stabila Drupal 8 eller senare. Dels är användbarheten en stor förbättring i Drupal 8. Skalbarheten, integration och flexibilitet är också områden som Drupal 8 klarar bättre än Drupal 7. Drupal 9 kommer att ha ett uppdaterings fönster öppet i 6 månader tillbaka. Det betyder att när Drupal 9 släpps i en stabil version så kommer det vara relativt enkelt att migrera från den senaste uppdaterade Drupal 8 versionen i 6 månaders tid. Efter det så kommer “tåget” att rull vidare och det kan vara mer problematiskt att migrera till Drupal 9 från Drupal 8. Skillnaden på Drupal 8, 9 och 10 är liten till skillnad från Drupal 6,7 och 8 där skillanden var riktigt stor och omöjligt att bara klicka på en knapp och uppdatera mellan versionerna. Om man använder Drupal 7 nu och vill hoppa på tåget och få ett modernare CMS som följer med utvecklingen så är det en bra tid att ta beslutet nu. Det kommer att göra framtiden enklare.

Drupal 8

Drupal 8 var en version som hela Drupal Världen väntade på i lång tid med många förseningar. Det skulle bli Drupals all inclusive version med stora förbättringar som skulle ta världen med storm. Det blev också stora förbättringar, speciellt för oss programmerare som fick en mycket större verktygslåda att använda. För redaktören blev det också stor förändring med mycket bättre användbarhet. I början var Drupal 8 lite knagglig, nu har den blivit helt stabil och växt upp med några år på nacken. Drupal 8 är byggt på ett så kallat framework som heter Symphony 3 och har end of life 21 november 2021. Det betyder att Drupal 8 också har en end of life 21 november 2021. Så det är mindre än ett år dit, så om du använder Drupal 8 så kan det vara bra att ta kontakt med någon av våra projektledare och lägga en plan när ditt Drupal ska uppdateras till Drupal 9. Drupal 9.1 släpptes för några dagar sedan och det gör att det är i hög tid att uppdatera från Drupal 8.x till Drupal 9.1. Före 9.1 släpptes så var det en .0 version ute och det är ofta inte bra att uppdatera till en .0 version då det kan innehålla några barnsjukdomar.

Drupal 9

Drupal 9 det fantastiska CMS. Drupal 9.1 är den senaste stabila versionen av Drupal. Det släpptes det här året (2020). Drupal 9 skiljer sig faktiskt inte så mycket från Drupal 8. Det är också det som var tanken med den kommande versionen av Drupal, att det ska komma oftare nya versioner med mindre skillnad mellan dem så att det ska gå smärtfritt att uppdatera.

Drupal 10 – Är på väg

Utvecklingen av Drupal 10 har redan påbörjat. Det är faktiskt satt ett preliminärt utgivningsdatum, det är i Juni 2022. Anledningen till att det är så tätt på är att Symphony 4 och Ckeditor 4 som Drupal 9 bygger på har deras end of life i slutet av 2023. Det gör det också enkelt att uppgradera från Drupal 9 till 10.

Vill ni veta hur vi kan hjälpa er kontakta oss idag!