Filter – ett sätt att krydda din fotografering

Om du har en klassisk systemkamera så har du säkert lagt märke till att det längst ut på objektivet sitter en skruvgänga. Den är till för att fästa olika typer av filter. Vanligast är cirkulära filter som man skruvar in direkt, men det finns även lösningar där man skruvar fast en box och sen sätter fast kvadratiska filter framför objektivet.

Filter används för att dels ge dig lite mer möjligheter med din kamera, men det kan också vara ett sätt att utforska olika konstnärliga inriktningar. Låt oss ta en titt på några av de mest förekommande filtren du kan få användning av.

UV-Filter

Det här är ett filter som vid blotta ögat bara ser ut som en vanlig skiva glas, men det ska i teorin filtrera bort “dåligt” UV-ljus. Dagens moderna kameror är egentligen inte så känsliga för UV-ljus utan den främsta egenskapen hos det här filtret är helt enkelt att skydda frontelementet på objektivet.

Polariseringsfilter

Här är ett filter där du faktiskt direkt ser skillnad, dels så kommer det producera bilder med lite mer värme och färgmättnad. Men den kanske viktigaste egenskapen är att det nästan helt tar bort reflektioner på blanka ytor. Säg att du exempelvis skulle vilja fotografera från insidan av en buss, det brukar resultera i en del reflektioner och blir sällan bra. Med ett polariseringsfilter kan du filtrera bort mycket av din egna reflektion. Men det är också användbart när du är i närheten av vatten eller annat blankt som reflekterar mycket. Filter finns i en mängd prisklasser och vissa kan man köpa lite billigare, men just polariseringfilter känns som en klass man bör lägga lite extra pengar på. Dels för att det faktiskt är två glasskivor som vrids mot varandra, men också för att det är ett filter som du antagligen kommer använda rätt mycket.

Toningsfilter

Om du fotar mycket landskap så kan det här komma till nytta. Med hjälp av toningen i filtret så kan du få till en jämnare exponering så både marken och himlen blir mera normalt exponerade. Utan filtret kan det ibland bli så att himlen blir överexponerad eller marken underexponerad. Man kan också förändra färgsammansättningen i en solnedgång, till exempel förstärka det orangea ljuset. Toningsfilter finns i både cirkulär form men också som del av ett kit som man sätter in i en låda framför objektivet. Jag skulle föredra rektangulära toningsfilter för då är risken mindre att man sätter in filtret på fel håll så toningen hamnar snett över motivet.

ND-Filter

Det här är ett filter som primärt används för att kunna stoppa ner ljusexponeringen. Dvs det möjliggör att du kan ha längre exponering mitt på dagen när det är ljust ute. Filtret är väldigt mörkt och hindrar ljus från att träffa sensorn. Man anger filtrets mörkhet i steg ND2, ND4, ND8 etc. ND står för Neutral Density. Till exempel, säg att du vill fota ett vattenfall mitt på dagen och skapa en lång exponering så vattnet suddas ut och ser ut nästan som silke, då behöver du hindra så mycket av ljuset du kan från att träffa sensorn, utan att för den sakens skull helt blockera optiken.

Ett sista tips; Innan du springer ut och köper massa filter bör du först ta reda på vad du har för filtergänga på ditt objektiv, den anges i mm. Köper du fel storlek så passar inte filtret.

Lycka till!