Flera språk i WordPress

WPML logotyp

Ofta får vi frågan kring hur man bäst skapar flerspråksstöd i WordPress. Det finns lite olika alternativ för detta. Tidigare var det nästan standard att använda sig av ett tillägg som heter qTranslate. Detta har nu ersatts med mqtranslate då andra utvecklare har tagit över utvecklingen. Nackdelen med qTranslate är dock att den inte skapar olika urler för olika innehåll per språk. Därav indexeras till exempel endast sidan om oss ifall man har skapat sidan om oss på flera språk. Därför rekommenderar vi alltid WPML. Genom WPML får en om oss-sida skriver på till exempel 3 språk istället 3 olika sidor. Detta kan till exempel se ut enligt följande

Svenska: /om-oss/
Engelska: /about-us/
Tyska: /uber-uns/

Stöd för språkvariabler
WPML innehåller även en annan väldigt bra funktion. För lite mer avancerade sidor har man alltid språkvariabler. Detta kan till exempel vara en knapp läs mer. Med WPML kan man direkt i gränssnittet ändra samtliga sådana språkvariabler för sina språk. Detta finns det inte stöd för i qTranslate och är kanske den starkaste orsaken till att använda WPML. Det är också möjligt att översätta tillägg direkt i administrationen om någon sådan översättning inte finns.

Vill ni veta mer om WPML och kanske får ni inspiration att översätta er sida till flera språk. Ta kontakt med oss så berättar vi mer.