Google Analytics Universal upphör i juli 2023 – här är de andra alternativen

Google analytics universal and GA4

Den 16/3 släppte Google nyheten som många i branschen hade planerat för sedan ett tag tillbaka. Det är nämligen att Google Analytics (GA3) slutar att fungera och därmed försvinner den helt från 1:a juli 2023. Ersättaren är Google Analytics 4 (GA4) som rullades ut under senare delen av 2020. Generösa som Google är finns det fortfarande möjlighet att komma åt historisk data upp till sex månader efter detta datum. Därefter försvinner egendomen helt.

Detta är en stor förändring för alla webbplatser och webmasters som använder Google Analytics Universal idag.

Nyheten har nått många men vi förstår att det kan upplevas som förvirrande och oroligt. De vanligaste frågorna vi har fått är: Vad händer med insamlad data? Om vi har konverteringsspårning idag, kommer vi att kunna flytta över det?

Fördelar med GA4

Det mest vanliga är att man kan få ut ungefär samma grunddata som i gamla Google Analytics, i nya GA4, fast med bättre insikter och rapporteringsmöjligheter. Nya funktioner är tillagda för att du som webbplatsägare ska kunna få bättre möjlighet över mätning och spårning.

Även om fördelarna överväger nackdelarna kan det vara värt att tänka igenom detta en gång till.

Vi har sedan en tid tillbaka varit väl förberedda på detta och noga studerat de andra alternativen som finns.

Vänta inte för länge med att byta till rätt analysverktyg

De alternativ som finns idag är många och kan till viss del anpassas efter er verksamhets behov beroende på önskemål och tekniska implementationer. Även om det ska vara enkelt att använda för att fatta bra beslut, bör verktyget också vara kostnadseffektivt och modernt.

Oavsett om valet hamnar på Google Analytics 4, Matomo, eller ett annat analysverktyg, kan ni känna er trygga och lugna med att höra av er till oss för uppsättning och implementering. Desto tidigare ett byte sker till rätt verktyg, desto snabbare kan verktyget nyttjas till er fördel.

Awaves digitala marknadsföringsteam har bred kompetens inom diverse olika analysverktyg för mätning och spårning, och de svarar gärna på era frågor. Ta kontakt med oss idag för att boka in rådgivning eller konsultation kring val av analysverktyg.