Kraften hos WP_Query

WordPress är ett väldigt kraftfullt CMS, ofta betydligt mer kraftfullt än vad man tror. Ett bra exempel på detta är WP_Query – den överlägset mest använda klassen. I en WordPress-installation så används den på varje sida du besöker för att ta fram sidans information.

Men den kan användas till så mycket mer. Exempelvis kan du använda klassen för att ta fram dom tre senast inlagda produkterna i din webbshop, eller kanske en lista på en specifik användares blogginlägg.

Möjligheterna känns nästan oändliga och det märktes extra tydligt när jag idag hade en väldigt specifik uppgift. För denna kund hade vi skapat custom post types som vi listade. Dessa poster skulle filtreras baserat på ett datumfält och döljas om datumet hade passerats. Men förutom det så hade administratören en checkbox, om den kryssade i denna så skulle posten visas oberoende av vad man valt för datum.

Men WP_Query klarar av detta utan problem, tack vare det som kallas ”meta_query”. Tack vare den kan man hämta hem metadata, jämföra dessa och sätta relationer. Och vips, så kunde jag åstadkomma denna, i kundens ögon, enkla funktion.

WordPress har kommit långt ifrån dess anspråkslösa inledning som bloggverktyg och det är faschinerande att hitta ställen där utvecklarna verkligen har tänkt till ordentligt.