RAW eller Jpeg – Vad är bäst?
Låt mig ge dig svaret direkt, det är RAW. Det finns dock några småsaker som talar emot, men först behöver vi reda ut skillnaderna mellan dessa format.
JPEG
JPEG är ett universellt format som alla enheter kan läsa idag och har du en bild i JPG-format så vet du att alla kommer kunna se den. RAW-filer behöver ett speciellt program såsom Photoshop eller Lightroom för att kunna visas. JPEG är också ett komprimerat format, dvs bilderna tar inte lika stor plats på din hårddisk till skillnad från RAW. Det negativa är att under komprimeringen så kastas det bort en hel del värdefull information. Förenklat kan man säga att processen går till så här: Du vill ta en bild och trycker på kameraknappen, sensorn tar då in så mycket bildinformation den förmår och skickar vidare in till kamerans bildprocessor. Väl där inne så appliceras en del filter på bilden, det brukar vara lite mer färgmättnad, kontrast och skärpa. All annan information, såsom all exponeringsinformation och bildens eventuella högdager samt skuggor kastas bort. Sen sparas bilden på minneskortet. Vill du göra några förändringar på den bilden så är du låst till absolut bara det du kan se. När ska man då använda jpeg? Många kameror kan oftast ta JPEG-bilder i snabbare följd än RAW-bilder. Det kan vara bra vid sportsammanhang, eftersom du kan fortfarande ställa in kameran som du vill och ta bilderna i manuellt läge. Är du nöjd med bilderna direkt ur kameran så är det bara att köra på. Du spar plats och det går snabbare.
Vad är RAW?
RAW-format innehåller precis all information som kamerans sensor producerar eller tar in när du trycker på kameraknappen. Man kan beskriva det som att ha kvar alla ingredienserna i ett skafferi istället för att bara spara resultatet. Dvs du kan göra mer med mjöl, ägg och mjölk än en färdig pannkaka. Mer exakt så finns det mer dynamiskt omfång kvar i en RAW-fil, man kan alltså få fram mer information från en exempelvis överexponerad bild än när den är utsparad som JPEG. Dessutom kan du behandla en RAW-fil hur många gånger som helst utan att någon data försvinner. Använder du exempelvis Lightroom så kan du ha flera samtida och väsensskilt olika redigeringar på samma bild. Hårddiskutrymme blir förvisso billigare med åren så jag har för vana att faktiskt spara alla RAW-bilder ifall jag skulle vilja gå tillbaka och redigera om någon. Men tar man många bilder så kan det blir väldigt många Terabyte data. Det man istället kan göra då är att fota i RAW, göra redigeringen, spara som JPEG och sen ta bort ursprungsfilen.
Men jag skulle vilja påstå att RAW-formatet representerar essensen i fotografering med systemkamera. Kameran vet egentligen inte vad den de facto fotograferar, du måste hjälpa den på traven med olika inställningar som påverkar de optiska kvaliteterna. På samma sätt vet egentligen inte kameran hur den informationen den får från sensorn ska hanteras, den utgår bara från ett sätt regler. Ska du använda en systemkamera men låta den producera jpeg-bilder så är det inte långt från vad du kan åstadkomma med en mobil. Mitt tips är helt enkelt att nyttja kamerans potential fullt ut. Lycka till!