Så hittar du rätt bakgrund till dina porträtt

När man fotograferar porträttbilder vill man i regel ha så lite störande element i bakgrunden som det går för att ge maximal uppmärksamhet till modellen. Som fotograf är det lätt att man bara ser ansiktet på personen man fotograferar. Det är förvisso viktigt att man ser till att skärpan sitter och att man trycker av när motivet motsvarar ens förväntningar. Det man tyvärr ofta missar är vad som händer i bakgrunden och inte allt för sällan så slutar det med en bild på en person med en lyktstolpe upp bakom huvudet. Det är tyvärr inte alla miljöer som erbjuder en ren och harmonisk bakgrund och då får man till till lite knep för att skapa en bra bild.

Ett annat trick är att försöka komma så nära som möjligt och på så vis “beskära” bort bakgrundsdetaljerna. Det här ska man dock inte göra med ett vidvinkelobjektiv eftersom man lätt transformerar modellen till lite av en seriefigur med jättestort huvud. Här bör man nästan använda ett teleobjektiv, ex 70mm-200mm f2.8. Det är ett objektiv med kort skärpedjup som ger en bra avbildningsskala.

Det sista tipset är att använda ett objektiv med väldigt stor bländare. Då kan man med hjälp av kort skärpedjup ta bort många störande element i bakgrunden. De med störst bländare är vanligast fasta objektiv, dvs såna du inte kan zooma med. Det kan dock bli en dyr historia, så det kan vara bra att börja experimentera beskärning och ljus innan man tar på sig spenderarbyxorna.

Lycka till!