Så räddar du dina digitala bilder

Varje gång jag besöker mormor och morfar så plockar de fram sina fotoalbum. Tjocka pärmar från 80-talet med vaxduksliknande material på utsidan. Man ser att dom ändå lagt lite tid på att pyssla ihop de här kreationerna. Varsamt klistrat in alla bilder, komponerat dom och kanske skrivit någon kort text i anslutning till bilden.

Det här kunde de givetvis göra för att man inte kunde ta lika många foton på den tiden. Med 36 bilder i rullen så tänker man efter, både en och två gånger innan man knäpper av kameran.
Numera så tar vi tusentals bilder med hjälp av våra smarta telefoner, men var tar bilderna vägen?

Om du använder iPhone så hamnar de i “kamerarullen”, en mapp på telefonen. Många använder sig av iCloud för att spara en del av bilderna, men om du inte betalar för tjänsten så riskerar du att bli av med alla gamla bilder om telefonen går sönder eller blir stulen. Apple sparar bara de som får plats inom 5gb.

Just nu lever vi i en tid som riskerar att gå förlorad för framtida generationer eftersom hårddiskar, telefoner och annan lagringsmedia går sönder i större utsträckning än att våra hem brinner upp. Jag har själv haft ett par otrevliga diskkrasher, men alltid räddats av flera backupsystem.

Backupsystem
Använder du en iPhone eller Androidtelefon så kan du med lätthet spara alla dina bilder i molnet. Det finns ett par olika lösningar.

Google photos
Android: http://goo.gl/ufNGEx
iPhone: http://goo.gl/EYB2BZ

Google har nog en av de bästa lösningarna, där de erbjuder oändligt med utrymme för dina bilder och filmer. Bilder lagras i max 16 megapixlar och film lagras i 1080p full HD.
Ladda ner appen, logga in med ditt Google-konto och börja ta backup. Google Photos kan även frigöra lite utrymme på din telefon.

Flickr
Android: http://goo.gl/VUEYWC
iPhone: http://goo.gl/8O2JMi

Flickr är en gammal trotjänare där du kan ladda upp dina bilder (Även så att bara du kommer åt dem). Men här skulle vi nog vilja höja ett varningens finger då Flickr i dagsläget ägs av Yahoo som tyvärr verkar ta ganska lätt på säkerheten. Du får dock 1000 gigabyte gratis, och det borde räcka ett tag eftersom de flesta telefoner som säljs idag har runt 32 till 256gb.

iCloud
Fungerar bara med iPhone och iPad från Apple.
http://www.apple.com/se/icloud/

Apple bjuder på ynka 5 gigabyte, vilket inte räcker länge. Sen får du betala 9kr per månad för 50GB ända upp till 179kr / månad för 2 TB. Visst, 9kr i månaden är inget stort belopp. Men då finns det ett par saker du behöver tänka på innan du börjar använda tjänsten. Dels vad händer om du vill byta till en Androidtelefon?

Apple vill helst inte att du lämnar deras ekosystem, så i dagsläget får du vända dig till tredjepartslösningar för att få ut dina bilder. Dessutom, med varje år som går så kommer vårt behov av lagringsutrymme att öka så räkna med ökade kostnader framöver. Men för dig som övertygad Applefantast så är det ett riktigt smidigt system.

Vad du än väljer för lösning så är det viktiga i långa loppet att du inte bara har alla dina bilder på telefonen. Lycka till!