Umbraco och Block list – En utvecklares erfarenhet

Umbraco logga

Umbraco CMS har många fördelar som gör det till ett av marknadens bästa CMS. Nyligen har jag använt ”block list”, vilket är en ny och användbar funktion som hjälper till att hantera komponenter.

Enklare utveckling efter att ha använt block list

Block list är ett sätt att hantera flera komponenter/block i en och samma lista. Det underlättar i arbetet då man istället för att bygga block för block så kan man genom olika block listor skapa strukturer i större skala. Detta görs genom den mest vitala funktionen ”tillgängliga block”. I varje block list lägger man in sina block, där varje block är ett element, där man i sin tur kan lägga till innehåll. Detta gör att du kan bygga i bulk istället vilket underlättar processer när man utvecklar större webbplatser. Förutom denna enkelhet är gränssnittet och varje block mer elastiskt än det var tidigare.

Med tilläggen kan vi också specialisera innehåll med olika komponenter. Tidigare fungerade det annorlunda eftersom man var tvungen att använda makron. Nu spenderar man istället mindre tid på det då man kan skapa listor istället.

Du kan också med den nya funktionen, använda en bild för dina block. På grund av dessa miniatyrer blir det visuellt mycket lättare att skilja på de olika blocken du bygger i din block list. Istället för att läsa rubriken på blocket använder du nu istället dessa miniatyrbilderna för en bättre förståelse.

Positiva saker med ”Blocklista”

  • Enklare att hantera block.
  • Thumbnails för att visuellt lättare jobba i bulk.
  • Snabbare att få egenskaper på grund av datamodellen.
  • Lättare att lägga till/ta bort block.

Jag är väldigt glad att Umbaco har implementerat denna funktionalitet och jag hoppas att de kommer att fortsätta med fler uppgraderingar för att göra våra liv bättre!

Har du fler frågor kring Umbraco? Tveka inte på att kontakta oss.