Vad är bildkomposition och vad är det bra för?

Fotografering kan vara en rätt avslappnande hobby där man tar lite trevliga bilder på sin familj, en kravlös tid helt enkelt.

Men om man vill sträva efter att ta lite bättre bilder som sträcker sig längre än i rent dokumenteringssyfte så måste man utveckla alla aspekter av sin fotograferingen. Det är också en del i utmaningen, dvs att man inte bara måste hålla koll på all teknik i sammanhanget utan också hur man ska avbilda motivet. Har jag rätt iso, slutartid och tillräckligt stor bländare? Är fokuseringen rätt inställd för den här typen av bilder? Har jag rätt objektiv och hur nära ska jag gå? Ja du kan ha tusen frågor i huvudet att ta ställning till när du är ute och fotograferar.

Bildkomposition är ett sätt att hjälpa dig som fotograf så du kan ta till ett par färdiga regler utan att behöva tänka. Mestadels handlar det om hur du ska rama in motivet inom bilden, eller försöka hitta visuella objekt som hjälper betraktaren att läsa av bilden. Men regler är också till för att brytas, och när du är väl bevandrad inom alla olika kompositionstekniker så är det lättare att experimentera själv. Under de närmaste lektionerna ska vi gå igenom de vanligaste kompositionsreglerna, hur de appliceras, i vilket sammanhang de ska användas och vad effekten kan tänkas bli.