Vad är kamerabrus och hur skiljer det sig från korn?

Det finns en missuppfattning att kamerabrus är detsamma som korn, men det stämmer tyvärr inte och vi ska gå igenom skillnaderna.

Korn är ett resultat av hur själva filmrullen är sammansatt. När du fotade med analog film så var det inte en digital sensor utan en filmremsa som exponerades för ljus. Man kunde använda lite olika kemiska sammansättningar för att skapa det ljuskänsliga materialet. Beroende på vad man valde för kemisk sammansättning så skapades också en visuellt synlig profil som går att återskapa. Det är det här som kallas för “korn”, och det är vackert eftersom det tillför en underliggande känsla till vissa bilder. Många erfarna fotografer kunde till och med identifiera vilken film som använts baserat på kornet.

Bruset du ser i dina digitala bilder är inte något att eftersträva eftersom det egentligen är ett signalfel. För er som kommer ihåg de analoga tv-sändningarna så kan man jämföra bruset som uppstod när man hade lite dålig signal.

Det ska sägas att brus är ett resultat av vilken iso-inställning man har. Högt iso ger snabb exponering även om det är dåligt ljus. Dvs i vissa fall kan det vara bättre att offra bildkvalitet med mycket brus för att faktiskt fånga motivet utan att det blir suddigt. Men, med det sagt så är ändå rådet att alltid försöka fota med så lågt iso som möjligt.

Tre tekniker för lågt iso

Stativ

För både landskap och stillastående porträtt så kan man använda stativ. Då spelar det ingen roll hur lång slutartid du har, det kommer ändå bli skarpt. Man ska dock vara försiktig så man inte blir för statisk i sitt fotograferande. Försök först att provfota utan stativ innan du sätter upp kameran. Byt vinkel och komposition och se hur det påverkar motivet.

Antiskaksystem

En del kameror och objektiv har inbyggda antiskaksystem. Ett sånt system kan ge dig lite längre exponering utan att det blir suddigt på grund av kameraskak vilket betyder att du kan ha något lägre iso.

Ljussätt ditt motiv

Ska du fota porträtt eller annat i närheten av kameran så kan du ljussätta scenen vilket gör att du inte är lika beroende av naturligt dagsljus. Problemet är att det kan ta en del tid och bli rätt kostsamt om man har många lampor. Det du kan göra är att skaffa en bra blixt och en diffuser, dvs något du trär över blixten så ljuset inte blir så skarpt. Då kan du med en blixt ta ganska bra porträtt utan för mycket kamerabrus.

Lycka till!