Vad är skillnaden mellan APS-C och Fullformat?

Många som ska köpa sin första utrustning ställs ofta inför denna fråga. Ganska snabbt inser man att fullformat är dyrare, inte bara för själva huset utan även för optiken. Men varför är det så?

Kortfattat kan man säga att desto större, desto bättre. Men om man går in på djupet så hittar man ett par fundamentala skillnader där båda formaten har fördelar och nackdelar. Ska du till exempel fota fåglar eller andra motiv som befinner sig på långt avstånd från dig så kan ett APS-C-system vara bättre på många sätt. Exempelvis så är det billigare att köpa ett teleobjetiv i storleksordningen 300-400mm. APS-C eller cropsensor som den också kallas har dessutom en 1,5 gångers inverkan på zoomomfånget. Dvs ett 300mm teleobjektiv blir egentligen 450mm på cropsensor.

Fokussystemen på APS-C kan också vara mer avancerade eftersom de normalt sett täcker större yta än fler av fullformatssystemen. Det blir alltså lättare att komponera bilden i sökaren om du inte behöver anpassa dig efter var fokuspunkterna finns (eftersom dom finns över hela sökarbilden).

Köper du en Canon med fullformat så måste du också räkna med att köpa speciell optik ämnad för just det systemet.

Fullformat ska du satsa på om du behöver fotografera under lite sämre ljusförhållanden eller behöver ta bilder i extra hög upplösning för att printa. Det kan också vara lite bättre för dig som vill satsa på porträtt eller streetbilder eftersom du får lite mer skärpedjup och finare bokeh.

Men till sist så handlar allt om vad du faktiskt gör med kameran. Är du tillräckligt duktig på att läsa miljön, hitta bästa ljuset och komponera den perfekta kompositionen så spelar det inte så himla stor roll om det är en fullformatssensor eller en APS-C du fotar med.

Lycka till!