Vad innebär kamerans olika halvautomatiska lägen?

Alla systemkameror har vad som kallas för manuella, halvautomatiska och helautomatiska lägen. Det manuella läget används för att ställa in allting själv. Det är dock inte alltid helt praktiskt att behöva ställa in precis alla inställningar när man är ute och fotograferar. Har du gott om tid att tänka igenom en fotosession så kan man unna sig att ställa in allt manuellt.

Men är du ute i fält så att säga så blir det extremt jobbigt att ställa om hela kameran när du ena stunden vill ta en landskapsbild och andra en porträttbild. En regel är att man aldrig ska använda helautomatik på en systemkamera eftersom man då kastar bort hela potentialen med den typen av kamera. Det är där halvautomatiska lägen kommer in i bilden. Då hjälper du kameran på traven eftersom den egentligen inte vet vad den försöker fotografera.

Här är några lägen på Canon och Nikon som är de två största systemen:

M (Nikon+Canon): Manuellt läge

Det manuella läget används för att ställa in bländare, slutartid och iso.

A (Nikon) Av (Canon): Aperture priority / Bländarprioritet

Det här är nog mitt favoritläge. Du ställer själv in bländarstorleken som i sin tur påverkar skärpedjupet i bilden. Kameran ställer själv in slutartid. Du kan alltså ena stunden ta en landskapsbild och i nästa moment ta en porträttbild. Dvs perfekt för resor och tid med familjen. Du kan själv fortfarande ställa in ISO.

S (Nikon) Tv (Nicon): Shutter priority / Slutarprioritet

Här bestämmer du hur snabb slutartid kameran ska ha och den ställer bländare. Det här läget kan vara bra för att fota motiv i snabb rörelse, ex sport eller barn. Man kan också vilja förlänga slutartiden för att fota ex vatten i en fors. Du kan själv fortfarande ställa in ISO.

P (Nikon+Canon): Program mode / Programautomatik

Det här är ett automatiskt läge där du fortfarande kan ställa saker som blixt, vitbalans, ISO och fokuspunkter. Men det finns en del variationer i hur det här läget är implementerat i olika system.

Men glöm inte bort att även jobba med vitbalansen och fokuspunkterna. Framförallt just fokus är viktigt, dels för att det kan vara svårt att se hur fokusen ligger på den lilla skärmen, men också för att det är en så stor påverkan på bilden.

Lycka till!