Vilket objektiv är bäst för porträttfotografering?

Här bör vi inleda med att prata om ett objektivs olika tekniska egenskaper. Det finns fasta objektiv och zoomobjektiv. Brännvidden anges i millimeter, desto mindre millimeter desto mer vidvinkel är objektivet. 24-70mm är ett ganska vanligt omfång. Men den kanske viktigaste egenskapen är hur stor bländare det har. En tumregel man kan gå efter är att fasta objektiv vanligen har större bländaröppning. Fasta objektiv går dock inte att zooma, utan då får man använda fötterna istället och flytta sig för att fånga in mer av scenen.

På zoomobjektiv är vanligast med variabel bländare, dvs när du zoomar in så blir bländaren mindre. Om du köpt systemkamera och det följer med ett objektiv så är det vanligast med ett sånt här objektiv, och du har kanske en bländare på f3.5-f5.6. Bländaren påverkar som du kanske vet skärpedjupet, dvs din möjlighet att göra bakgrunden suddig, något man ofta vill göra när man fotar porträttbilder. Men det finns objektiv med variabel brännvidd och fast bländare, dock är dessa rätt dyra.

När det kommer till porträttfotografering så bör man ha lite mer zoom, dvs utgå från 50mm och uppåt. Från 35mm och neråt så tenderar modellen att bli lite proportionellt märklig med stort huvud och liten kropp, särskilt om man vill fylla kompositionen. Sen handlar det som det mesta om budget, men både Nikon och Canon har prisvärda 85mm-objektiv med otroligt fin avbildningsskala.

Se bilden nedan, till vänster ser du en porträttbild tagen med ett vidvinkelobjektiv på nära håll. Proportionerna på ansiktet har en tendens att bli utdragna och inte så naturliga. Till höger ser vi en porträttbild tagen med ett lite mer teleorienterat objektiv och från ett lite längre avstånd, det leder också till en bättre avbildning.

Samtidigt handlar det om hur praktiskt det är, ett fast objektiv kan leda till att du kommer fram till platsen där du ska fota och upptäcker att du inte får plats med det avstånd som krävs för att få plats med hela motivet.

Men för att sammanfatta, satsa på höga brännvidder och så stor bländare som du kan så är det en bra början.

Lycka till!