Virtuella hemsidor = framtiden?

Awaves maskot

Den virtuella världen gör allt större avtryck. Det vi kanske först tänker på i samband med virtual reality (VR) är troligen dator- och videospel. Dock är det inte den enda genrer som uppmärksammas mer och mer allt eftersom nya tekniker tas fram, stora satsningar görs även inom andra områden och inte minst för webben!

Oculus Rift, HTC Vive och Playstation VR är bara några tillverkare av dessa skidglasögon-liknande skärmarna som försluter dina ögon från världen och tar dig in till den virtuella. Skippa exempelvis allt du tror du visste om hur en webbshop ser ut och tänk dig istället att när du tar på dig glasögonen så står du helt plötsligt mitt i en affär. Där kan du fritt röra dig runt mellan olika avdelningar, ta saker till din varukorg och betala borta vid kassan. Eller så kanske du surfar efter lägenheter, och istället för att enbart se planlösning och stylade bilder kan du nu istället vandra runt inne i lägenheten precis som på visningen.

Ja, det kanske låter som science-fiction men denna framtid behöver inte vara alldeles för långt borta. Visst, vi väntar fortfarande på svävande bilar men för 20 år sedan var det nog inte många som trodde att vi skulle ha personliga robotar med oss vart vi än är. Jag syftar givetvis på din smartphone som förutom att hantera samtal ger dig tillgång till miljontals handlingar närsomhelst och varsomhelst.

VR’s frammarsch har hittills gått fort och det upptäcks ständigt nya områden där tekniken åstadkommer häpnadsväckande resultat. Angående webben så finns det många projekt i utveckling och vem vet, om några år kanske vi inte längre använder mus, tangentbord eller touch-skärm för att surfa runt!

För den nyfikna går det bra att läsa mer här:

https://mozvr.com/

https://webvr.info/