WordPress historia – från bloggplattform till fantastiskt CMS

En wordpress liknande lokotyp

WordPress skapades år 2003 och har helt revolutionerat hur webbplatser skapas och hanteras. Allt började som en enkel bloggplattform, och har sedan utvecklats till ett kraftfullt CMS (Content Management System). Ca 60% av alla siter idag är byggda i WordPress, vilket gör det till världens mest populära CMS. Nedan kommer vi gå igenom WordPress historia som en hyllning då WordPress i år fyller 20 år. Allt från den försiktiga början som en bloggplattform till ett nödvändigt verktyg för webbutvecklare och innehållsskapare.  

Utvecklingen år för år 

Allt började egentligen redan 2001 när en fransk programmerare vid namn Michel Valdrighi skapade en bloggplattform vid namn b2/cafelog. Syftet var att kunna skapa dynamiska webbplatser och använda innehållet i en MySQL-databas. Projektet lyckades inte och det lades ner 2002.   

Hans projekt hade fått en liten användarskara, och två av dem, Matt Mullenweg och Mike Little, bestämde sig för att göra om b2/cafelog för att hitta ett nytt sätt att bygga webbplatser på.  

2003: 

WordPress 2003

Så föddes WordPress, och den första versionen släpptes den 27 maj 2023. Den var baserad på b2/cafelog, men hade många stora förbättringar såsom ett nytt gränssnitt för administratörer samt genererade XHTML 1.1-mallar.  

2004: 

Ett år senare, i maj 2004, blev version 1.2 tillgänglig för alla och hade nu en ny viktig funktion – nämligen plugin-arkitektur. Det öppnade upp för användarna att bygga egna plugins och därmed öka funktionaliteten.  

2005: 

Här släpps WordPress 1.5. Den nya versionen hade många nya funktioner, bland annat Kubrick-temat och stöd för fler sidor än bara blogginlägg. Kubrick var ett nytt standardtema och var väldigt flexibelt för sin tid. 

2006: 

Nära årskiftet mellan 2006 och 2007 släpptes version 2.0. Den hade en inbyggd WYSIWYG-sidredigerare samt en förbättring som gjorde det enklare att publicera innehåll. Något annat som var helt nytt och som används än idag var funktionen att kunna använda taggar och kategorier. Det blev även möjligt att förhandsgranska innehållet innan publicering.  

En temakatalog lanserades också, vilket gav användarna möjligheten att hitta teman i ett bibliotek, samlat på ett och samma ställe. Varumärket blev registrerat och fick sin ikoniska, blåvita logga och Matt Mullenweg arrangerade den första WordCamp:en i San Fransisco, USA.   

2007: 

WordPress 2007

Nu kom WordPress 2.1 och erbjöd bättre sökfunktion och möjligheten att autospara för att inte förlora innehåll som inte sparats. Användarna fick även tillgång till rättstavningskontroll vilket ökade användarvänligheten.  

Dessvärre utsattes plattformen för ett stort säkerhetsinstrång 2007, vilket ledde till utveckling av säkerhetsuppdateringar och patchar för att motverka problemet.  

2008: 

WordPress fick hjälp av webbdesignföretaget Happy Cog med designen av det nya administratörsgränssnittet. En ny instrumentpanel kom vilket förtydligade och förbättrade upplevelsen för användarna. Kortkoder stöttas i version 2.5 och det blev möjligt att uppdatera med ett klick.  

Under 2008 släpptes två versioner till: 2.6 och 2.7. WordPress visade postrevisioner och ”klicka här”-funktionen och i 2.7 hade användargränssnittet en ny design, det gick att anpassa verktygen för administratörerna och svara på kommentarer.  

2009: 

Här släpps WordPress 2.8 med en ny temawebbläsare och bättre widgethantering. BuddyPress lanserades också, vilket är ett plugin för sociala nätverk. Syftet var att de som vill skapa nya sociala nätverkstjänster, som till exempel Facebook, skulle kunna göra det i WordPress.   

Efter kom 2.9 och innehöll stora förbättringar för SEO och en bildredigerare. Den nya versionen möjliggjorde också massuppdateringar vilket gjorde att användarna kunde uppdatera teman, widgets och plugins vid samma tillfälle. Något annat stort som introducerades var att det nu var möjligt att skapa egna posttyper.  

2010: 

Detta var ett viktigt år för WordPress-plattformen. Varumärket, som innan hade tillhört Automattic, samt logotypen fördes över till WordPress Foundation. Det säkrade öppen källkod och att medlemmarna i communityt kunde fortsätta bidra med sin expertis och idéer till plattformens förbättringar. WordPress 3.0 hade funktioner som bakgrundsbilder, menyer, rubriker och ett nytt standardtema vid namn Twenty Ten. Nu blev det också möjligt med multisite vilket ökade användarvänligheten ytterligare.   

2011: 

WordPress 2011

Ett nytt inläggsformat och adminbar introducerades i WordPress 3.1. Senare samma år släpptes version 3.2 med ett nytt standardtema som fick namnet Twenty Eleven. Därefter släpptes WordPress 3.3 med ett stöd för att dra och släppa filer vid uppladdning på plattformen.  

2012:  

En ny temanpassare kom med bättre rubriker och möjligheten att förhandsgranska ändringar i temaanpassaren innan de publiceras och används på hela webbplatsen. Mediebiblioteket lanserades och gjorde det lättare för administratörer på stora webbplatser. Det gick också att anpassa bildernas dimensioner med hjälp av den uppdaterade bildredigeraren.  

En kort tid efter kom version 3.5. Nu kunde användarna också lägga till bildtexter och bädda in Twitter-inlägg.  

2013: 

Under 2013 kom tre stora uppdateringar i och med version 3.6, 3.7 och 3.8 De innehöll bland annat bättre stöd för video- och ljudfiler, gjorde automatiska uppdateringar möjligt och en ny adminpanel med en mer intuitiv widgetsektion och nya färgscheman. 3.8 kom med ett nytt standardtema: Twenty Fourteen. Här kom också något väldigt väsentligt: WordPress blev tillgängligt för mobila enheter! 

2014: 

WordPress 2014

Nu kom WordPress 3.9 och erbjöd bättre redigeringsmöjligheter för bilder och förhandsvisningar av bland annat header-bilder. Version 4.1 släpptes samma år med standardtemat Twenty Fifteen ett bättre stöd för flera språk. Det ledde till att antalet nedladdningar av WordPress för icke-engelska användare blev högre än antalet engelskspråkiga under 2014.   

2015: 

Under detta år värvade Automattic WooCommerce, som redan var ett mycket populärt WordPress-plugin för att skapa webbshoppar. Det ledde till att WordPress nu gjorde det möjligt att både blogga och ha en e-handel.  

Här släpptes tre versioner: 4.2, 4.3 och 4.4. De hade stöd för emojis, möjliggjorde inbäddningar för till exempel Tumblr, samt listvyer i adminpanelen.  

2016: 

2016 kommer det ytterligare tre nya versioner. Dessa innehöll bland annat stöd för en anpassad logga, förhandsvisningar för olika skärmstorlekar live, möjlighet att cachelagra webbplatser, REST API:t introducerades och ett nytt standardtema som hette Twenty Seventeen kom.  

2017: 

Under det senare halvåret släpptes version 4.9 vilket gjorde det enklare att leka runt med sitt tema. Efter uppdateringen kunde användaren spara ändringarna i ett utkast och visa dem för andra i teamet innan publicering.  

2018: 

I och med version 5.0 lanserades Gutenberg-redigeraren för allmänheten. Det är en blockredigerare som ändrade hela upplevelsen av WordPress eftersom användaren kunde använda sig av och ordna block efter sitt eget unika behov. Detta gick att applicera på både blogginlägg och hela siter. För att göra processen ännu enklare var det också möjligt att återanvända block som redan var skapade.  

2019: 

Under 2019 felsöktes verktyg som kom med Gutenberg och WordPress 5.1 släpptes. Med den nya versionen kom även WordPress Site Health som meddelade användaren om PHP-koden var för gammal. Detta är något som används än idag och är en mycket uppskattad funktion. En widget lanserades för att visa sitens hälsa och vilka uppdateringar som rekommenderades. Version 5.3 kom med viktiga uppdateringar för Gutenberg, såsom bättre blockhantering. 

2020: 

Trots COVID-19 lanserades tre nya versioner. 5.4, 5.5 och 5.6 innehöll bland annars automatiska uppdateringar för plugins och teman, fördefinierade blocklayouter och ett initialt stöd för PHP 8.  

2021: 

Under 2021 kom fler förbättringar för att gå mot fullständig webbplatsredigering. WordPress 5.7 gjorde det även enklare att byta från HTTP till HTTPS via ett SSL-certifikat och ett enda klick i stället för att hårdkoda webbadresserna i databasen.  

2022: 

WordPress 2022

Redigeringsprocessen förfinas ännu mer för fullständig webbplatsredigering. I version 5.9 meddelade WordPress att fullständig redigering nu var möjlig och flexibla blockkontroller för att ändra till exempel avstånd och utseende blev tillgängliga. Communityt delade även en blockmönsterkatalog för att underlätta ytterligare.  

Version 6.0 förbättrade själva skrivupplevelsen vilket gav ännu mer ökad användarvänlighet.  

WordPress 2023: 

WordPress har helt förändrat sättet som vi utvecklar webbplatser på. Gutenberg-projektet fortsätter utvecklas och fler faser ska lanseras. Slutmålet är att göra utveckling av webbplatser tillgänglig för ännu fler genom att göra den flerspråkig.  

Wordpress 2023

Vad vi kan ta med oss av WordPress historia  

Historien visar en resa från en bloggplattform till att bli ett mångsidigt CMS. Dess öppna källkod, miljontals plugin, anpassningsbarhet, skalbarhet och SEO-funktioner är essentiella delar som vi idag tar för givet. Det är viktigt att tänka på att allt har byggts upp under lång tid och WordPress popularitet kommer av alla dessa, och många fler, funktioner.  

Idag står vi med ett fantastiskt CMS som ger företag och privatpersoner möjlighet att skapa och hantera en webbplats enkelt och effektivt! 

Vi kan hjälpa dig med WordPress 

Vi på Awave har stor expertis om WordPress och hjälper dig gärna. Vill du bygga en hemsida i WordPress, skapa en stor WordPress-blogg eller ha hjälp med SEO eller strategi finns vi här och kan hjälpa dig. Vi har över tio års erfarenhet av CMS:et WordPress. Kontakta oss och berätta mer om hur vi kan hjälpa dig!